Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z malinami
Kroki postępowania
Spód:
ciastka zmiksować w rozdrabniaczu na drobne okruchy, dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, włożyć do lodówki.
![Krok 1 - Sernik czekoladowy z malinami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-czekoladowy-z-malinami1-2.jpg)
Masa serowa:
obie czekolady połamać i wraz z masłem rozpuścić (w mikrofali lub nad parą), wymieszać dokładnie.
![Krok 2 - Sernik czekoladowy z malinami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-czekoladowy-z-malinami2-2.jpg)
Do masy czekoladowej dodać cukier i likier orzechowy, zmiksować.
![Krok 3 - Sernik czekoladowy z malinami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-czekoladowy-z-malinami3-2.jpg)
Następnie wsypać mąkę i dokładnie zmiksować.
Włożyć cały ser i wymieszać.
![Krok 4 - Sernik czekoladowy z malinami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-czekoladowy-z-malinami4-2.jpg)
Na koniec wbić jajka i wymieszać na wolnych obrotach miksera, aby nie napuszyć masy.
![Krok 5 - Sernik czekoladowy z malinami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-czekoladowy-z-malinami5-2.jpg)
Masę wlać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać malinami (użyłam mrożonych).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce przez noc.
![Krok 6 - Sernik czekoladowy z malinami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-czekoladowy-z-malinami6-2.jpg)