Przepis i sposób przygotowania na: sernik pomarańczowo zielony z owocami
białka z 6 lub 7 jaj ubijamy na sztywną pianę dodajemy 1,5 szklanki cukru mieszamy i dodajemy po jednym żółtku a na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy aż do rozpuszczenia kakao.
pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Masa:
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody mieszamy i studzimy nie można dopuścić do całkowitego zgęstnienia.
3 zielone galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody studzimy aż stężeje ale nie całkowicie.
Następnie mielimy twaróg dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny cukier puder oraz tężejącą galaretkę.
Śmietanę kremówkę 30% lub 36% ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy twarogowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Masę wylewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Owoce kładziemy na masie serowej. Zalewamy trzema zielonymi tężejącymi galaretkami.
Smacznego ;)