Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chrupiąca kruszonką
1kg waniliowego sera z wiadereczka
4 jajka
25 dag cukru
2 budynie waniliowe
czubata łyżka kakao
Kruszonka:
5 dag margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
10 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 garści płatków kukurydzianych
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać ser i budynie. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Po ok 20 minutach pieczenia rozkruszyć na sernik
Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia. Na środek kłaść na przemian po 2 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta. Piec 50 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszyć na 160 i piec jeszcze ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut. Sernik ostudzić. Najlepszy jest na drugi dzień.