Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik z zieloną herbatą

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser na serniki 2-3 razy mielony
1 kg
mleko skondensowane słodzone
1,5 puszki
żółtka jaj
3 szt
białka jaj
2 szt
czekolada deserowa
10 dag
gorzka czekolada
10 dag
biała czekolada
10 dag
masło miękkie
1 kostka
cukier puder
8 - 10 łyżek
jaja
4-5 szt
mąka pszenna
1 szkl
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
herbata zielona
5 - 6 łyżeczek
woda
4 (gorąca)
orzechy laskowe
1/2 szkl
cukier waniliowy
4 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z zieloną herbatą

Piekarnik podgrzać do 165 stopni C.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić z czekoladą i lekko masę przestudzić.
Przestudzoną masę miksować z cukrem, jajami, cukrem z wanilią, przesianą z proszkiem mąką i mielonymi orzechami niezbyt długo, tylko tyle, by składniki się połączyły.
Odłożyć około 13-15 łyżek masy, a pozostałą masę wyłożyć do przygotowanej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową blaszki o wymiarach 27 x 42 cm.
Wstawić do piekarnika i zapiekać około 12 - 15 minut do lekkiego zezłocenia się ciasta.
Mieloną herbatę - Matcha - zalać gorącą wodą i wymieszać na gładką jednolita masę.
Ser przełożyć do misy miksera, lub malaksera, miksować go około 3 - 4 minuty, a następnie dodawać do niego partiami - po 1 łyżce skondensowane mleko, gdy skończy nam się już mleko dodać rozrobioną herbatę.
Następnie dodawać po jednym - żółtka i całe jaja aż do całkowitego się ich wchłonięcia w masę serową.
Gotową masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej pozostawioną surową masę ciasta.
Jeśli masa serowa jest trochę rzadka, to pozostawione ciasto nakładamy na nią łyżeczką i wykałaczką lub widelcem robimy na powierzchni fale.
Wierzch blaszki nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 15 - 18 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około 10 - 15 minut.
Sernik wyjmujemy blaszki całkiem wystudzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 24.05.2011 16:04
no i herbatą można sernik popić
ZEWA 24.04.2011 19:14
pomysłowe
IZABELA29 29.11.2010 07:03
coś nowego
SmacznaPyza 12.09.2010 12:24
muszę wreszcie kupić tę herbatę w wypróbować
buksiak12 22.08.2010 18:36
super przepis
Dorota71 22.08.2010 18:08
zapewne pychotka
Emilia22 22.08.2010 17:47
pewnie niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak