Przepis i sposób przygotowania na: śledzie po grecku
* Marchew lekko obgotować (ma być lekko twarda)następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
*Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, tak aby była zmiękła (nie smażyć jej do zarumienienia). Dodać marchewkę, przecier pomidorowy oraz rodzynki.Dodać trochę wody, wymieszać (ja dodałam 2 łyżki,żeby całość nie była zbyt gęsta). Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire oraz cukrem (jeśli jest zbyt kwaśne). Wymieszać, odstawić i ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie, połączyć z warzywami.
Przełożyć śledzie z warzywami do pojemniczka, zamknąć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc,żeby smaki mogły się przegryźć.
Do takich śledzi można również dodać seler oraz paprykę :)