Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba
Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.
Lekko rozbijamy dłonią.
Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.
Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.
Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ).
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.
Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.
Zostawiamy chwilę w sosie.
Warzywa :
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
|Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.
Dusimy razem ok. 15-20 minut.
Doprawiamy odrobiną soli.
Dodajemy łyżkę masła na koniec.
Mieszamy do rozpuszczenia.
Całośc :
Na talerzu układamy chrupiący chleb przysmażony na masełku
Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.
Kładziemy polędwiczkę.
Posypujemy drobniutko startym parmezanem.