Przepis i sposób przygotowania na: Sok z jeżyn
Kroki postępowania
Jeżyny przebrać, wypłukać i odsączyć.
![Krok 1 - Sok z jeżyn foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-z-jezyn14-2.jpg)
Przełożyć do dużego garnka dodać 1/2 szklanki wody i podgrzewać aż owoce puszczą sok. Następnie wsypać cukier, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Przecedzić przez bardzo gęste sito (lub sito wyłożyć gazą).
![Krok 2 - Sok z jeżyn foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-z-jezyn15-2.jpg)
Gorący przelać do wyparzonych butelek lub słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego!
![Krok 3 - Sok z jeżyn foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-z-jezyn13-2.jpg)