Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos grzybowy wigilijny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
margaryna 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
grzyby suszone 40 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy wigilijny

Grzyby dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i namoczymy. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy powstały wywar do innego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, zrumieniamy na margarynie. Wsypujemy mąkę, mieszamy i rozprowadzamy z zimnym wywarem z grzybów. Dodajemy trochę śmietany i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzone grzyby siekamy grubo i dodajemy do sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 17.01.2013 20:49
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak