Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Soupe provençale

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 600 g
ziemniaki 600 g
oliwa 5 łyżek
cebule 2 szt (średniej wielkości)
czosnek ząbki 2 szt (do zupy)
ząbek czosnku 1 szt (do grzanek)
bazylia świeża 1 pęczek
bagietka 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Soupe provençale

Oliwę rozgrzewamy w garnku ,wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i szklimy.
Następnie dodajemy posiekany czosnek ,obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory ,ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę posiekanej bazylii. Chwilę razem podsmażamy ,doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zalewamy wodą ,tyle by pokryła ona warzywa. Doprowadzamy do wrzenia ,zmniejszamy płomień na minimum i gotujemy 1,5 godziny pod przykryciem. Bagietkę kroimy na kromki ,podpiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Grzanki nacieramy czosnkiem ,rozkładamy na talerze i zalewamy przygotowaną zupą. Pozostałą bazylię siekamy (grubo) ,posypujemy talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 26.04.2015 22:31
Super propozycja :)
R'n'G Kitchen 24.04.2015 22:09
Kasiu ,dziękuję ;)
Hrabina w kuchni 24.04.2015 15:21
Fajna zupka. Wypróbuję :)
Agnieszka-87-25 24.04.2015 14:33
kuszące to
Edith85 24.04.2015 14:09
jak dla mnie rewelacja!!! :)
Futka 24.04.2015 13:55
Arku! U Ciebie jak zawsze smacznie, wykwintnie i bardzo aromatycznie! Pyszności :)
aginaa 24.04.2015 13:31
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak