Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pulpecikami
2. Cebulę kroimy w talarki. Podsmażamy w garnku na oleju na rumiano. Gdy się zezłoci stopniowo wrzucamy pulpeciki (układamy jeden obok drugiego). Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
3. Po obsmażeniu pulpecików dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zalewamy wodą, tak aby przykryła całość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i paprykę ostrą. Mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez około 20 minut ciągle mieszając.
4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
5. Po upływie 20 minut do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 minuty. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie mąkę rozrabiamy na misce z dodatkiem 3 łyżek wazowych sosu, tak aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gotujemy minutę.
6. Makaron polewamy gotowym sosem i posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem.