Przepis i sposób przygotowania na: SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM
Ta surówka z młodej kapusty z koperkiem:
- świetnie pasuje do obiadu;
- ma wyjątkowy, delikatny smak młodych warzyw;
- będzie idealna jako sałatka do dań grillowych;
- możesz ją wzbogacić prażonymi ziarnami słonecznika.
Kroki postępowania
Pół dużej główki młodej kapusty drobno poszatkować. Dodać do niej sól, cukier oraz kwasek cytrynowy (ja dodaję kwasek i sok z cytryny, bo surówka ma w tedy trochę inny bardziej intensywny smak), lekko wygnieść ręką i odstawić na 20 minut. W tym czasie obrać marchew i posiekać świeży koperek.
![Krok 1 - SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-z-marchewka-i-koperkiem2-2.jpg)
![Krok 2 - SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-z-marchewka-i-koperkiem3-2.jpg)
Następnie dodać sok z cytryny oraz olej i wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawić solą, cukrem i kwaskiem do smaku.
![Krok 3 - SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-z-marchewka-i-koperkiem1-2.jpg)
Gotową surówkę przełożyć do salaterki i podawać. Surówka z młodej białej kapusty świetnie pasuje do dań z ryb, ale nie tylko. To także zdrowy i sezonowy dodatek do obiadów. Smacznego!
![Krok 4 - SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-z-marchewka-i-koperkiem0-2.jpg)