Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne Aniołki
Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3-4 mm i wykrawamy elementy na aniołka.
Najlepiej na kartce papieru naszkicować sobie szablony i od nich wycinać pierniki.
Na jeden aniołek potrzeba 4 elementy: ściana przednia z głową i rękami , ściana tylnia ze skrzydłami i dwie podpórki na boki.
Wycięte elementy pieczemy około 15 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.
Gotowe elementy sklejamy za pomocą karmelu i dekorujemy lukrem.
LUKIER:
Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
KARMEL:
Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy razem do uzyskania karmelu.
Aniołki nie tylko są bardzo smaczne, ale także służą jako dekoracja świątecznego stołu. Tak przygotowane pierniki mogą zdobić nasze mieszkanie nawet 2 miesiące.