Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z jarmużem i szynką
Kroki postępowania
Jarmuż oberwać z łodyżek i umyć. Wrzucić na wrzątek, po 3 minutach odcedzić.
![Krok 1 - Świderki z jarmużem i szynką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiderki-z-jarmuzem-i-szynka1-2.jpg)
Na łyżce masła podsmażyć posiekanego pora i obie papryki pokrojone w kostkę.
![Krok 2 - Świderki z jarmużem i szynką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiderki-z-jarmuzem-i-szynka2-2.jpg)
Szynkę pokroić w plasterki a następnie w kostkę.
![Krok 3 - Świderki z jarmużem i szynką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiderki-z-jarmuzem-i-szynka3-2.jpg)
![Krok 4 - Świderki z jarmużem i szynką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiderki-z-jarmuzem-i-szynka4-2.jpg)
Dodać wcześniej przygotowany jarmuż, wlać śmietankę, wsypać zioła i gałkę i dusić 5 minut pod przykryciem.
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzony wrzucić do rondla i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem wg smaku. Rozłożyć na talerze, można posypać żółtym tartym serem
![Krok 5 - Świderki z jarmużem i szynką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/swiderki-z-jarmuzem-i-szynka5-2.jpg)