Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

szampański schab ze śliwkami i rodzynkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 kg
suszone śliwki 0,5 szklanki
rodzynki 0,25 szklanki
czosnek 8 ząbków
masło 4 łyżki
szampan 200 ml
wino słodkie czerwone 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szampański schab ze śliwkami i rodzynkami

Schab myjemy wycieramy i wycinamy w nim na wylot otwór, następnie nacieramy przyprawą do kurczaka (wiem, że schab to nie kurczak, ale postanowiła zaeksperymentować i okazało się, że zestaw przypraw pasuje idealnie) i wkładamy na 24 godziny do lodówki, żeby się zamarynował.

2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śliwki, rodzynki pokrojony w plasterki 4 ząbki czosnku, wino i przyprawę do kurczaka (nada ona farszowi odrobinę ostrości). Całość dusimy do momentu aż rodzynki i śliwki "wchłoną" wino. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie faszerujemy mięso.

Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szampanem, dodajemy czosnek kilka śliwek i rodzynek. na schabie układamy resztę masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę często podlewając mięso szampańsko-maślanym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 12.03.2013 22:08
przepyszny schabik
marcinek 12.03.2013 20:20
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak