Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
śmietana 12% 5 łyżek
margaryna 1 kostka
aromat cytrynowy kilka kropli
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 4-5 sztuk (dużych)
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Na stolnicę wsypujemy suche składniki, dodajemy margarynę i wszystko siekamy nożem. Następnie wbijamy jaja, wlewamy śmietanę, aromat cytr. i zagniatamy ciasto jak najkrócej je dotykając. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy podłużne placki na blaszkę o wym. 38 x 25cm (lub zbliżoną). Przekładamy pierwszą część do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i nakłuwamy widelcem. Obieramy jabłka, trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i chwilę dusimy (5min. nie dłużej). Dodajemy cukier do smaku, cynamon, skórkę z cytryny (1/2 łyżeczki) oraz 2 łyżki kaszy manny, która pięknie zagęści jabłka i spowoduje, że sok nie przedostanie się do ciasta. Przekładamy ostudzone jabłka na ciasto i nakrywamy drugim rozwałkowanym plackiem, ponownie nakłuwając widelcem. Szarlotkę pieczemy w 180 st. C ok. 45-50 minut (na złoty kolor).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 17.11.2014 15:12
ja też taką lubię
IZABELA29 17.11.2014 09:51
zawsze mi smakuje
gosia561 15.11.2014 19:54
jesienne ciacho
halina17 15.11.2014 19:29
Bardzo lubię szarlotkę.
gosia1988 15.11.2014 19:19
lubię taką
Aannkaa82 15.11.2014 19:14
Uwielbiam szarlotkę.
Krzysztof15 15.11.2014 18:56
super szarlotka
Kuchenka 15.11.2014 17:51
apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak