Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w kratkę
Wymieszać wszystkie składniki ciasta(z wyj. grochu) z 2 łyżkami wody i zagnieść. Odstawić na 30min. Nasmarować masłem dno formy. Rozwałkować ciasto. Odłożyć ok 1/5 resztą wyłożyć dno formy i bok na wys. 3cm. Ponakłuwać gęsto dno widelcem. Odstawić na 20min do schłodzenia. Nagrzać piekarnik do 180st. Położyć przycięty papier do pieczenia na płaską powierzchnię ciasta i nasypać grochu. Zapiekać 10min. Obrać jabłka, pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Odłożyć łyżkę śmietany. Wymieszać resztę śmietany z jajami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tak przygotowanej masy mielone migdały. Posmarować ciasto białkiem, ułożyć na wierzchu jabłka i zalać śmietaną z dodatkami. Rozwałkować odłożone ciasto , pokroić je w paski i ułożyć z nich kratke na wierzchu ciasta. Zmieszać resztę żółtka i śmietany , rozprowadzić po kratce. Piec ok 20min w temperaturze 200st.