Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel drobiowy z serem
Mleko łączymy z jajkiem, a następnie dodajemy mąkę i za pomocą „rózgi” dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego.
W najkrótszy brzeg dużego kotleta wbijamy nóż tak, aby po jego wyjęciu utworzyła się sakiewka przez całą długość kurczaka. Do środka wkładamy zrolowany plaster żółtego sera.
Kotlety i „polędwiczki” maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na średnim ogniu około 15-20 minut.
PORADY:
1.Jeśli nie jesteśmy pewni, czy mięso jest już gotowe, należy przełożyć kotlet na talerz i przekroić w najgrubszym miejscu. Mięso musi być białe.
2.Jeśli nie chce się nam robić ciasta naleśnikowego możemy zamoczyć kurczaka w jajku, następnie obtoczyć w mące i jeszcze raz w jajku i w mące.