Przepis i sposób przygotowania na: TARTA „Dobro kurze w lazurze”
Ciasto:
1) Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Ucierać masło z mąką aż powstaną fragmenty ciasta, dodać jajko i ręką połączyć składniki i uformować kulę. Kulę z ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
3) Ciastem wykleić formę (starać się to zrobić równomiernie i pamiętać, że „burty” powinny być odpowiednio wysokie). Formę wstawić do lodówki na około kwadrans.
4) Piekarnik nagrzać do 190 °C (góra i dół bez termoobiegu). Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ja mam dyżurną ciecierzycę, ale świetnie sprawdzi się też np. fasola; rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez kwadrans, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem (jeśli tarta jest zbyt wybrzuszona to nakłuwam ją widelcem) i piec przez około 13 minut na złotawy kolor. Wyjąć z piekarnika.
Farsz:
1) Piekarnik nastawić na 150 °C.
2) W misce wymieszać trzepaczką śmietankę z żółtkami oraz pokrojonym w kostkę serem Lazur, doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem.
3) Kurki oczyścić. Większe grzyby można rozkawałkować. Rozgrzać patelnię razem z masłem i drobno skrojonym czosnkiem, smażyć przez około 3-4 minuty. Wrzucić kurki i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pozbędą się wody. W międzyczasie doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem. Kurki ostudzić i dodać do masy jajecznej, wymieszać.
4) Formę postawić na wysuniętej kratce nagrzanego piekarnika, delikatnie wlać masę „nabiałową”. Zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut lub do czasu aż masa zastygnie, ale zarazem będzie miękka przy dotknięciu palcem.