Przepis i sposób przygotowania na: Tarta pomidorowo-łososiowa
Spód:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na okrąg na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Nie klei się wtedy do wałka. Ciasto przekładam razem z arkuszem papieru do formy o średnicy 26 cm odwracając je. Zdejmuję papier i ciasto ugniatam do boków. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni góra/dół na 20 minut aż się zarumieni.
Farsz:
Łososia kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowy, jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę i pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam na wierzchu tarty, dodaję mozzarellę. W kilku miejscach robię kleksy z koncentratu pomidorowego i rozprowadzam je na boki wykałaczką robiąc gwiazdki. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut.