Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem i warzywami
2.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tylko dno formy do tarty. Niewielką część ciasta zostawiamy do obklejenia boków tarty. Wylepione dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 12 minut. Następnie studzimy je i pozostałym ciastem wylepiamy brzegi tarty. (Brzegi piec będziemy już razem z nadzieniem).
3.Nadzienie: Boczek kroimy w kostkę i smażmy. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, następnie schładzamy i dodajemy do również schłodzonego już boczku. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy z boczkiem i brokułem. Jajka łączymy ze śmietaną, solą i pieprzem i wlewamy do podanych wcześniej składników (boczek, brokuł, papryka, ogórek). Ser żółty, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do składników. Wszystko mieszamy i wylewamy do tarty. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
4.Gotową tartę kroimy na trójkąty i podajemy na ciepło.