Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i jajkiem
Kroki postępowania
Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem, żółtka, sól, czubricę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej.
Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję przeciśnięty czosnek. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko, żeby odsączył się z nadmiaru wody.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.
Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10 minut.