Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i pomidorami
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty.
Cukinię kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w plastry. Szpinak myjemy i odcedzamy; na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, szpinak, sól, pieprz i dusimy około 10 minut. Odstawiamy szpinak aby przestygł. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzony szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię i polewamy śmietaną. Następnie wykładamy ser feta drobno rozdrobniony lub stary na tarce ( grube oczka). Całość posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodajemy pomidor pokrojony w plasterki.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni).