Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z mascarpone i owocami
W międzyczasie należy przygotować foremki na tartaletki smarując je masłem.
Schłodzone ciasto dzielimy na równe części ( 6 - 8, w zależności od wielkości foremek ) i każdą część rozwałkowujemy cieniutko. Ciastem wykładamy foremki.
Przed pieczeniem, aby uzyskać kruche cienkie babeczki, należy w każdej foremce umieśćić krążek z papieru pergaminowego, na którym rozrzucamy groch, fasolę lub specjalnie do tego przeznaczone kulki ceramiczne. Tak przygotowane foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15min.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym, którą następnie łączymy z serkiem mascarpone. Dla lepszego rezultatu należy wcześniej wyjąć serek z lodówki, aby był miękki.
Upieczone i schłodzone babeczki nadziewamy kremem, owocami, na co tylko mamy ochotę.