Przepis i sposób przygotowania na: Tarteletki ze szparagami i pomidorem
Zagnieść ciasto z 2 szklanek mąki, 1 jajka, 50 ml wody i 160 gr masła z dodatkiem łyżeczki soli. Odstawić do lodówki do schłodzenia na jakieś pół godziny. Następnie podzielić na równe części i wyłożyć ciastem foremki. W moim przypadku to 2 formy do tart o średnicy 20 cm. Po wyłożeniu ciasto nakłuć porządnie widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni, piec ok 15-20 minut, Wyjąć, wystawić do studzenia.
Przygotowania ciąg dalszy po upieczeniu podstawy tarteletek:
Pozostałe składniki oprócz pomidorków i szparagów dokładnie wymieszać. Sugeruję ser zetrzeć na drobniejszych oczkach, łatwiej będzie rozkładać się na cieście. Na wystudzonym cieście ułożyć pomidorki i szparagi. Na wierzch wylać masę jajeczną. Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni. Piec ok 30 minut, do momentu aż się zarumieni.
Myślę, że dobrym pomysłem było by dodać tu kawałek boczku lub szynki.
Danie bardzo sycące, myślę, że lepsze by tu były foremki o średnicy 12-15 mm. Ja innych zwyczajnie nie mam, ale smakowało bardzo!
Pomysł z gazety Kuchnia nr 7 2012 r. nieco zmodyfikowany