Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tatar wołowy klasyczny

5.0
(128)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosty i smaczny przepis na tatar wołowy. Delikatne mięso w towarzystwie pysznych dodatków, to idealny pomysł na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie zamówicie tatara w restauracji!

Składniki:

Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżka
ogórek kiszony 120 gramów
cebula 120 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
woda 3 łyżki
wołowina 400 gramów
oliwa 4 łyżki

Porada

Liczymy po 100 gramów na osobę.

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar wołowy klasyczny

  • pyszna przystawka z mięsa wołowego
  • możliwość wybrania ulubionych dodatków
  • łatwy przepis na ciekawe danie 

 

Tatar wołowy to smaczna przekąska, którą przygotowujemy z surowej wołowiny. Mięso musi być bardzo świeże i chude. Warto w tym celu kupić od sprawdzonego dostawcy kawałek polędwicy lub ligawy wołowej. Jeśli jednak zdecydujecie się na inną część mięsa wołowego, pamiętajcie o usunięciu białych błon przed pokrojeniem mięsa.

 

Ogórka i cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara umyć, oczyścić z błon i ścięgien jeśli są. Następnie zmielić w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać oliwę, sól, pieprz, musztardę oraz odrobinę wody. Całość wymieszać i mocno uklepywać przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje, a odrobinie wody będzie delikatniejszy.

Na dnie miseczki ułożyć warstwami cebulą i ogórka. Następnie z mięsa formować kule, spłaszczać ją i robić zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypać pieprzem i podać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego :)

Mój przepis na tatara uwzględnia wyłącznie dodatek cebuli i ogórka kiszonego. Jednak jeśli lubicie inne dodatki, super będą pasować marynowane pieczarki, kapary, czy oliwki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CapTUR 26.12.2018 16:54
a co z tą musztardą?? do czego ją dodać ??:):)
14.02.2014 21:34
zrobiłem bez musztardy i też jest wyśmienity
reniatka 06.03.2013 10:49
wspaniały cos dla mojego meza ;)
Monika 16.02.2023 09:18
Tak dobre jak rano walnie dwie sety co ma schowane za firanką
caralajna 10.07.2012 10:04
jako dzieciak uwielbiałam, ale od wielu lat jakoś nie jadam wcale
caffee_tea 08.06.2012 22:06
Smaczne:)
parysek10 08.06.2012 15:19
wygląda ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak