Przepis i sposób przygotowania na: Torcik amaretto
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, az sie rozpuści. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy ostudzona kawę z amaretto i mieszamy.
Pieczemy (standardowa blaszka prostokątna) w temp 170 st ok 35-40 min. Studzimy.
![Krok 1 - Torcik amaretto foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-amaretto1-2.jpg)
Ostudzone ciasto należy przekroić na 4 części (rozkrawamy na pół oraz każdą połówke na pół wzdłuż dłuższego boku) i naponczować.
![Krok 2 - Torcik amaretto foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-amaretto2-2.jpg)
W osobnym naczyniu ucieramy mascarpone na gładko i cały czas mieszając dodajemy po łyzce ubitej śmietany.
![Krok 3 - Torcik amaretto foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-amaretto3-2.jpg)
![Krok 4 - Torcik amaretto foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-amaretto4-2.jpg)
![Krok 5 - Torcik amaretto foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-amaretto5-2.jpg)
![Krok 6 - Torcik amaretto foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/torcik-amaretto6-2.jpg)