Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Jeż urodzinowy
½ kostki margaryny ½ tabliczki czekolady 2 jajka 2 łyżki mleka
Do dekoracji – dmuchany ryż.
Wykonujemy biszkopt metodą ubijania białek z cukrem, dodając stopniowo żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i wodę. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką.
Z ciasta pieczemy 2 biszkopty: jeden w prostokątnej głębokiej foremce, a drugi w małej tortownicy.
Ciasta kroimy na 3 placki. Plackom prostokątnym ściąć rogi, aby powstało coś zbliżonego do elipsy. Jedną taką warstwę, przeznaczoną na spód tortu odkładamy na bok.
W celu przygotowania masy ubić na parze jajo i żółtka, z cukrem. Gdy masa zgęstnieje przelać ją do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy śmietankę. Wsypujemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Masę miksujemy z masłem. Dodajemy przestudzona półpłynną galaretkę oraz alkohol najlepiej rum.
Do osobnej miseczki należy odłożyć 2 kopiaste łyżki masy, wrzucić do niej pokruszone kawałki odcięte z prostokątnego biszkoptu i drobno posiekane owoce z nalewki.
Przygotowując polewę należy roztopić margarynę z cukrem i kakao na małym ogniu. Wbijamy całe jajo, wsypujemy czekoladowe wiórki i wlewamy mleko. mieszamy trzepaczką, aż masa stanie się gładka
Formowanie:
Układamy biszkoptową elipsę, nasączamy ją i smarujemy masą kakaowa. Nakładamy drugą elipsę, postępując tak jak z pierwszą. I tak kolejno nasączamy i smarujemy masą 3 warstwy biszkoptowe z małej tortownicy układając na dwóch poprzednich.
Związać w węzeł rogi serwetki każdej ze stron tak. Pozostawić tak zawieszony tort na kilka godzin. Od czasu do czasu można rękami ugnieść ciasto przez serwetkę. W ten sposób uzyskamy wklęsło-wypukły kształt jeża. Po wyjęciu tortu wypełnić powstałe zagłębienie resztą masy i nałożyć pozostawioną warstwą biszkoptową. Ostrożnie odwrócić tort wypukłością do góry.
Pozostaje tylko posmarować cały tort polewą czekoladową i gęsto naszpikować dmuchanym ryżem. Pyszczek i oczka jeża dekorujemy najlepiej ziarenkami kawy.