Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowy
Żółtka utrzeć cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mak, bułkę tartą i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do tortownicy przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 – 60 minut. Ciasta wystudzić i pokroić na 3 części.
Krem:
150 g wiórków kokosowych
500 g serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki
150 g białej czekolady
Czekoladę połamać na kawałki, następnie rozpuścić i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski przełożyć serek mascarpone, powoli wlać przestudzona czekoladę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 części.
Posypka:
1 szkl wiórków kokosowych
1 łyżka masła
Wiórki kokosowe zarumienić na maśle.
Przygotowanym kremem smarować każdą część biszkopta. Wierzch ciasta oraz boki smarujemy kremem. Całość tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort schładzamy.