Przepis i sposób przygotowania na: Tort Cesarzowej
Kroki postępowania
Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem.
![Krok 1 - Tort Cesarzowej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-cesarzowej1-2.jpg)
Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram.
![Krok 2 - Tort Cesarzowej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-cesarzowej2-2.jpg)
Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram.
![Krok 3 - Tort Cesarzowej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-cesarzowej3-2.jpg)
![Krok 4 - Tort Cesarzowej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-cesarzowej4-2.jpg)
![Krok 5 - Tort Cesarzowej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-cesarzowej5-2.jpg)