Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowy
2.Krem budyniowy:Budyń ugotować na mleku , wystudzić. Masło utrzeć na puch , dodawać porcjami zimny budyń cały czas ucierając. Do masy w kruszyć chałwę , wymieszać.
3.Poncz:W wodzie rozpuścić cukier , wymieszać z sokiem z cytryny , wystudzić.
4.Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem , wlać zimną żelatynę wymieszać. Odstawić do lodówki.
5.Biszkopt przekroić na dwa krążki , każdy od wierzchu nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć 1/2 krem budyniowego , przykryć kolejnym biszkoptem. Wierzch oraz boki ciasta pokryć resztą kremu. Ciasto udekorować dowolnie bitą śmietaną oraz czekoladowymi drażami Pozostawić na 3-4 godziny w lodówce by masy całkowicie stężały.