Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowy
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać 2 łyżki wody i zmiksować. Mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (średnica 28 cm) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 175 stopni.
Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki i nasączyć sokiem z cytryny.
Przygotowanie kremu: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić podgrzewając. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać powoli ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
Budynie przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Złożenie ciasta: Jeden krążek biszkoptu wysmarować najpierw zimnym budyniem, a następnie 1/2 kremu śmietanowego. Przykryć drugim biszkoptem. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Cytryny dokładnie umyte pokroić w półplasterki.
Tort udekorować śmietaną, startą skórką cytryny i półplasterkami cytryny.
Smacznego!