Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort z ananasem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
2 szklanki
cukier
2 szklanka
margaryna
1/2 kostki
kisiel cytrynowy
proszek do pieczenia
jaja
4 szt
gęsta śmietana
1 szklanka
masło roślinne
25 dag
cukier puder
1 szklanka
kakao
1 łyżka
woda
2 szklanki
olejek rumowy
spirytus
1 kieliszek
rodzynki
sok cytryny
galaretka wiśniowa
ananas
1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z ananasem

W makutrze utrzeć, margarynę z żółtkami. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem a na końcu śmietanę.Z białek ubić pianę na sztywno, włożyć do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, upiec na złoty kolor. Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę i stopniowo dodawać po jednym jajku. Krem należy podzielić na dwie części, jedną zostawić białą, a drugą wymieszać z kakao. Składniki ponczu połączyć razem. Ciasto ostudzić i przekroić na trzy części, każdą nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Na wierzchu posmarować biały krem, zalać galaretką i udekorować kawałkami ananasa i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak