Przepis i sposób przygotowania na: Tortowa kostka owocowa
Kroki postępowania
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
![Krok 1 - Tortowa kostka owocowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tortowa-kostka-owocowa1-2.jpg)
Piec 35- 40 minut w temp 175*c do tzw -do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
![Krok 2 - Tortowa kostka owocowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tortowa-kostka-owocowa2-2.jpg)
W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.
![Krok 3 - Tortowa kostka owocowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tortowa-kostka-owocowa3-2.jpg)
.6. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć.
![Krok 4 - Tortowa kostka owocowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tortowa-kostka-owocowa4-2.jpg)
Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków!
![Krok 5 - Tortowa kostka owocowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tortowa-kostka-owocowa5-2.jpg)