Rosół podgrzewamy. W tym czasie na 1 łyżce oleju rumienimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, a po ok. 2 minutach pomidory z puszki. Dodajemy umyte i posiekane listki bazylii oraz cukier. Zmniejszamy ogień, dusimy przez chwilę. Do gotującego się rosołu dodajemy całą zawartość patelni. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez ok. 5-10 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki: na suchą patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę chlebek, a następnie skrapiamy oliwą z przyprawami. Podpiekamy, dość często mieszając. Gdy będą już zrumienione, przekładamy na talerzyk, a 1/4 wrzucamy do zupy.
Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie miksujemy blenderem (razem z 1/4 grzanek). Gładki krem zagotowujemy raz jeszcze, przyprawiamy do smaku, wrzucamy resztę grzanek. Można dolać więcej wody, lecz niezbyt dużo, by zupa nie stała się rzadka. Za sprawą grzanek będzie gęstniała, więc nawet jeśli początkowo będzie rzadka, to po chwili zgęstnieje. Gotujemy jeszcze chwilę, by grzanki stały się miękkie. Smacznego!