Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem
Kroki postępowania
Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie.
![Krok 1 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem1-2.jpg)
Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą.
![Krok 2 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem2-2.jpg)
Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek.
![Krok 3 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem3-2.jpg)
Mięso rozłożyć na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika.
![Krok 4 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem4-2.jpg)
![Krok 5 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem5-2.jpg)
Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły się gołąbki i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blenderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.
![Krok 6 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem6-2.jpg)
![Krok 7 - Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tradycyjne-golabki-z-miesem-i-ryzem7-2.jpg)