Przepis i sposób przygotowania na: TRUSKAWKOWE CIASTO
1.
1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo 4 łyżki wody. Dalej miksując dodać stopniowo około 125g cukru. Dodać jajka i maki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 150°C. Ostudzić. 2 Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone, 2 łyżeczki cukru waniliowego i restę cukru , wymieszać. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać. 250g śmietany ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej. Biszkopt przeciąć na pół , wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę masy. Ciasto wstawić na 3- 4 godz. do lodówki. Resztę truskawek odszypułkować i umyć. Ułożyć na górze ciasta. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu ale w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki. Smacznego:)