Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe wieżyczki
Kroki postępowania
Tortownica o średnicy 18 cm,
Obręcze 6 sztuk o średnicy 6 cm
Białka ubijamy na sztywno . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Gotowy biszkopt studzimy.
Z upieczonego wycinamy koła za pomocą obręczy.
![Krok 1 - Truskawkowe wieżyczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowe-wiezyczki1-2.jpg)
![Krok 2 - Truskawkowe wieżyczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowe-wiezyczki2-2.jpg)
![Krok 3 - Truskawkowe wieżyczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowe-wiezyczki3-2.jpg)
![Krok 4 - Truskawkowe wieżyczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowe-wiezyczki4-2.jpg)
![Krok 5 - Truskawkowe wieżyczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowe-wiezyczki5-2.jpg)
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane wykładamy na zastygniętą śmietankę.
Galaretkę rozpuszczamy w około dwóch niepełnych szklankach wody. Rozpuszczoną galaretkę studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.
Przed podaniem deser wyjmujemy z obręczy i dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą.
![Krok 6 - Truskawkowe wieżyczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/truskawkowe-wiezyczki6-2.jpg)