Przepis i sposób przygotowania na: Tuszka z ryżowym nadzieniem
Kroki postępowania
Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu. Za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.
Sprawionego kurczaka rozkładamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
![Krok 1 - Tuszka z ryżowym nadzieniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tuszka-z-ryzowym-nadzieniem1-2.jpg)
Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
![Krok 2 - Tuszka z ryżowym nadzieniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tuszka-z-ryzowym-nadzieniem2-2.jpg)
![Krok 3 - Tuszka z ryżowym nadzieniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tuszka-z-ryzowym-nadzieniem3-2.jpg)
![Krok 4 - Tuszka z ryżowym nadzieniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tuszka-z-ryzowym-nadzieniem4-2.jpg)
Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny. Smacznego!
![Krok 5 - Tuszka z ryżowym nadzieniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tuszka-z-ryzowym-nadzieniem5-2.jpg)