Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
mąka 3 szklanki
olej 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, wypłukać. Następnie gotować je w osolonej wodzie około godzinę. Zmielić w maszynce, przyprawić solą, pieprzem, dodać żółtko. Wymieszać farsz.
Zagnieść ciasto: przesiać mąkę, dodać olej i około pół litra ciepłej wody, wyrobić ciasto.
Wycinać literatką krążki, nakładać farsz i formować uszka. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 25.01.2014 11:45
fajne do barszczyku
halina17 14.01.2014 13:30
Uwielbiam uszka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak