Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Warzywna pizza

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
masło 1 łyżka
boczniaki 250 g
śmietana 18 proc 200 ml
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
cukinia 450-500 g
jajko 3 szt
mleko 50 ml
mąka 100 g
mozzarella 200 g (starta)
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna pizza

Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut, dodajemy śmietanę i lubczyk. Chwilę razem dusimy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu wylewamy sos z boczniaków. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min (180°C). Pizzę wyciągamy, posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Zapiekamy 3-4 min w tej samej temperaturze. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 22.11.2016 09:58
super przepis:)
Renataj 21.11.2016 20:54
Choć jestem fanką pizzy i przygotowuję ją z różnymi dodatkami to jak dotąd jeszcze nigdy nie robiłam z boczniakami - warto wypróbować:)
RenataZ-et 21.11.2016 17:05
jak dla mnie super!
Grazyna0211 21.11.2016 15:24
smaczna pizza
anka1988 21.11.2016 14:41
bardzo fajny pomysł na pizze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak