Przepis i sposób przygotowania na: Warzywno - pszeniczne kotleciki Bożeny
Na samym początku pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania, następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem dobrą godzinę.
Przykrytą pszenicę owijamy ścierką i odstawiamy na następną godzinę.
Kromki chleba zalewamy ciepłą wodą.
Marchewkę i cukinię po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulkę zieloną kroimy w cienkie krążki.
Do pszenicy dodajemy odciśnięty chleb,pokrojoną cebulę czerwoną i cebulkę zieloną,dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć).
Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Całość dokładnie mieszamy.
Na mocno rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje masy, smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 5 minut, przewracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików.
Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych.
Dodatkowo kawałki pomidora i plasterki ogórka zielonego.