Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z cebulą

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka drobiowa z cebulą - prosty, szybki posiłek obiadowy. Wątróbkę możesz podać z ziemniakami lub pieczywem.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kilogram
cebula 3 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z cebulą

Wątróbka drobiowa z cebulą - łatwo ją przygotować. Wystarczy oczyszczoną wątróbkę otoczyć mąką i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smażymy, obracamy i zdejmujemy z patelni. Cebulę smażymy na tym samym tłuszczu - szkoda pozbywać się smaków.

W moim rodzinnym domu oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową przed smażeniem obtaczało się w mące, a następnie smażyło na oleju, po wyciągnięciu na talerz doprawiało się solą i pieprzem, na tym samym oleju podsmażało się cebulę, którą trzeba było lekko posolić aby szybciej zmiękła i się zarumieniła.


Tę wątróbkę przygotowałam w taki sam sposób. 1kg wątróbki usmażyłam na oleju na rumiano, potem 3 cebule pokrojone w piórka. Wątróbkę układamy na talerzu i posypujemy zrumienioną cebulką i młodą natką pietruszki. Podajemy z bułkami lub ziemniakami.

Mamy więcej sprawdzonych przepisów na wątróbkę. Możesz ją zrobić w sosie własnym, dodać do pasztetu, zrobić z niej farsz lub pierogi.

Wątróbka z jabłkiem 

Wątróbka gotowana 

Kurczak nadziewany wątróbką 

Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką 

Pierogi z płuckami i wątróbką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 09.02.2015 20:24
Zrobione! Co prawda smażenie było na trzy podejścia, ale dało radę. :)
Pani Domu 04.12.2014 19:05
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak