Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie śmietanowym

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wątróbka w sosie śmietanowym - coś w rodzaju kremowego gulaszu ze szczyptą aromatycznych przypraw - tymianku oraz majeranku.

Składniki:

wątróbka drobiowa 250 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 250 mililitrów
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
mąka pszenna do oprószenia do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie śmietanowym

Przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym to jeszcze jedna wariacja na temat wątróbki. Można ją przyrządzić na naprawdę wiele sposobów, także zanurzyć ją w sosie: musztardowym, pomidorowym lub śmietanowym.

Jak zrobić wątróbkę w sosie śmietanowym? Zobacz instrukcję:

1

Wątróbkę opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką.

2

Na patelni lub w garnku rozgrzać trochę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć.

3

Do podsmażonej cebuli dodać wątróbkę i podlać odrobiną wody (1/4 szklanki) doprawić przyprawami (bez soli) oraz ziołami.

4

Dusić do miękkości na małym ogniu ok 15 min. Na koniec podlać śmietaną, wymieszać i posolić. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Jaką wątróbkę zdecydujesz dziś przyrządzić? Smażoną z cebulką? A może duszoną w sosie własnym? Jest mnóstwo przepisów na te podroby, które są niedrogie i zdrowe. Przejrzyj nasze przepisy na:

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 10.04.2015 08:45
Lubię wątróbkę drobiową, ale taka jej wersja to dla mnie nowość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak