Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z indyka w sosie
Wątróbka z indyka duszona to niedrogi obiad. Możesz pominąć paprykę i zrobić tylko z pieczarkami i cebulą. Dodatek papryki i pieczarek wzbogaca sos. Danie jest pożywne i sycące.
Wątróbka z indyka duszona - krok po krok:
Wątróbkę oczyszczam z błonek i namaczam 1 godzinę w mleku.
Po tym czasie, kroję ją w grubszą kostkę i smażę na oleju.
Pieczarki obieram, kroję w kostkę i dodaję do wątróbki. Paprykę i cebulę myję, kroję w paski dodaję do wątróbki. Duszę tak wszystko razem z jakieś 20 min.
Pod koniec duszenia dodaję kostkę (rozrobioną w wodzie), i pieprz czarny. Jeśli chcesz sos możesz zagęścić łyżką mąki lub śmietaną. Gotową wątróbkę posypujemy natką pietruszki.
Wątróbkę podaję z ziemniaczkami i buraczkami z ćwikłą.