Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Wątróbkę z pieczarkami w sosie śmietanowym łatwo przygotować. Najpierw smażymy wątróbkę, a na osobnej patelni grzyby z cebulą. Składniki łączymy i podlewamy 30-procentową śmietaną. Gotowe.
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym - przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczam, myję i przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut.
Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki z cebulą dodaję do wątróbki. Wsypuję przyprawę uniwersalną oraz tymianek. Smażę na małym ogniu 10 minut.
Wątróbkę zalewam śmietaną. Duszę około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Wątróbkę posypuję natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.