Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne knedle na słodko
Kroki postępowania
![Krok 1 - Wigilijne knedle na słodko foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wigilijne-knedle-na-slodko1-2.jpg)
Na każde koło wykładamy porcje makowego nadzienia.
![Krok 2 - Wigilijne knedle na słodko foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wigilijne-knedle-na-slodko2-2.jpg)
![Krok 3 - Wigilijne knedle na słodko foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wigilijne-knedle-na-slodko3-2.jpg)
Orzechy siekamy na mniejsze części, śliwki i daktyle kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości.
Do zmielonego maku dodajemy przygotowane bakalie. Na koniec wlewamy miód i dodajemy bułkę tartą. Całość miksujemy. Ewentualnie na koniec dodajemy jeszcze miód do smaku oraz odrobinę olejku migdałowego. Z gotowej masy makowej formujemy kulki, dość mocno je ściskając. Uformowane układamy na wyciętych z ciasta ziemniaczanego kółkach.
![Krok 4 - Wigilijne knedle na słodko foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wigilijne-knedle-na-slodko4-2.jpg)
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód orz orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły. Gotową omastą polewamy knedle przed podaniem.
![Krok 5 - Wigilijne knedle na słodko foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wigilijne-knedle-na-slodko5-2.jpg)