Przepis i sposób przygotowania na: wrap z krewetkami
*Mąkę przesiać do miski, dodać sól i gorącą wodę (2/3 szklanki). Zacząć wyrabiać ciasto (jeśli całość jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki lub jeśli jest zbyt "sypka" dodajemy więcej wody). Po chwili wyrabiania ciasta, dodajemy oliwę z oliwek i ponownie wyrabiamy (ok.3-5 minut)
*Następnie zakrywamy wyrobione ciasto ścierką na około 20-30 minut.
* Po upływie czasu rozdzielamy placki na 4-5 części i wałkujemy z nich cienkie placki.
*Następnie na suchej rozgrzanej patelni smażymy je aż będą lekko rumiane.
* Przed zawijaniem placków lekko nawilżam je wodą, wtedy łatwiej się rolują i nie pękają.
*KREWETKI
* Jeśli są mrożone- rozmrozić.
* Na patelnie dodać trochę oliwy i masło.
*Dodać posiekane chilli i czosnek.
*Chwilę podgrzać, następnie dodać krewetki. Smażyć, pod koniec dodać świeżą posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki soku z cytryny.
SOS majonezowo- jogurtowy
* Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać sól, pieprz i sok z cytryny.
*Warzywa pokroić według uznania.
*Na dni placka rozłożyć sos majonezowo- jogurtowy,położyć sałatkę, krewetki, warzywa i polać sosem chilli.
Całość zawinąć i wsuwać :)
Smacznego