Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny ślimaczek drożdżowy
Kroki postępowania
Do drożdży dolewamy odrobinę ciepłego mleka, mieszamy i czekamy aż wyrośnie.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże , jajko, sól ,pieprz ,ciepłe mleko i smalec. Wyrabiamy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyciągamy ciasto w wałeczek a następnie wałkujemy w długi prostokąt ok. 1/2 cm grubości.
Na ciasto nakładamy najpierw pesto ( ja robiłam swoje z listków suszonej bazyli, solonych pestek słonecznika i oliwy), potem posiekane orzechy włoskie.
Z drugą częścią ciasta robimy to samo.
Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Od środka tortownicy zwijamy pierwszy rulon potem drugi.
Górę ślimaczka smarujemy rozmąconym żółtkiem jaja z łyżką mleka.