Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM
Kroki postępowania
![Krok 1 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem-i-niebieskim-serem1-2.jpg)
![Krok 2 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem-i-niebieskim-serem2-2.jpg)
![Krok 3 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem-i-niebieskim-serem3-2.jpg)
Sos beszamelowy- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
![Krok 4 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem-i-niebieskim-serem4-2.jpg)
6/ Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy, na sosie ułożyć nadziane masą szpinakową muszle. Całość zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż wierzch się zapiecze. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać serem żółtym.
![Krok 5 - ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekane-muszle-ze-szpinakiem-i-niebieskim-serem5-2.jpg)