Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka po Nelsońsku
Kroki postępowania
Mięso opłukać, pokroić w plastry i rozbić. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, zaś cebulę, grzyby pokroić w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie układać warstwami składniki: mięso, cebulę, ziemniaki, grzyby, tak układamy do wyczerpania się składników, ostatnią warstwą muszą być ziemniaki, które smarujemy masłem. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem do smaku. Śmietanę mieszamy z zimnym rosołem i zalewamy zapiekankę. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę. Pod koniec zapiekania zdjąć pokrywkę i zrumienić górną warstwę ziemniaków.
![Krok 1 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku1-2.jpg)
![Krok 2 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku2-2.jpg)
![Krok 3 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku3-2.jpg)
![Krok 4 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku4-2.jpg)
![Krok 5 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku5-2.jpg)
![Krok 6 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku6-2.jpg)
![Krok 7 - Zapiekanka po Nelsońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-po-nelsonsku7-2.jpg)